Den som hyr sin bostad behöver ha en hemförsäkring som försäkrar lösöret, d.v.s. de saker som man äger och förvarar i hemmet. Den täcker vanligtvis också saker som man förvarar i ett förråd, t.ex. på vinden eller i källaren, men villkoren är ofta att förrådet måste vara låst och försäkringen gäller ofta inte för särskilt stöldbegärlig egendom som förvaras i ett externt förråd, t.ex. smycken.  Det kan vara klokt att ta bilder på sakerna i hemmet så att man lättare kan se vad som saknas efter ett eventuellt inbrott och det blir också lättare att anmäla förlusten till försäkringsbolaget om man har bilder på åtminstone de mest värdefulla föremålen.

Den som äger sitt hem, behöver försäkra både byggnaden och lösöret. Om man bor i villa krävs då en villa-hemförsäkring, som försäkrar både byggnaden och lösöret. Läs mer om detta på villahemförsäkring.se.

Om man äger en villa som man hyr ut är det vanligast att man tecknar en villaförsäkring för själva byggnaden och hyresgästen tecknar en hemförsäkring för att försäkra sina prylar. Det är viktigt att tänka på att en normal villaförsäkring inte täcker alla typer av skador på fastigheten. T.ex. får man ofta inte ersättning för skador som orsakas av vatten som tränger in utifrån t.ex. genom taket, så det gäller att se över fastigheten och utföra nödvändiga renoveringar.  Vissa mögel och svampangrepp täcks ofta inte heller som standard, så det kan vara värt att se över om man behöver någon tilläggsförsäkring för att känna sig trygg att klara olika situationer som kan uppstå.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *